Retete Culinare care nu INGRASA---Dulciuri----

                                    Gogosi de cartofi!!!


Cartofi 200 g , faina 200 g , drojdie 10 g, sare
Timp de preparare si complexitate:


40 minte, Complexitate Redusa
Mod de preparare gogosi de cartofi:


Cartofii se fierb in coaja, se curata si se trec prin sita. Se amesteca cu o cantitate aproximativ egala de faina si cu putin apa cald, doar cat sa se prinda si sa se poate face aluatul potrivit de moale.

Se adauga un praf de sare si drojdia dupa care se framanta.

Aluatul se taie in forme care se rumenesc in ulei fierbinte.
                            
                                    Gogosi cu gem!!!
Ingrediente:


faina, un praf de sare, un cubulet de drojdie, 1 pahar de apa minerala
Timp de preparare si complexitate:


30 minute, Complexitate Redusa
Mod de preparare gogosi cu gem:


Se cerne faina, se face o adancitura in care se toarna drojdia topita in apa calduta, praful de sare si incepeti si amestecati, apoi treptat adaugati apa minerala si framantati coca pana devine un aluat omogen.

Se intinde coca, se fac rondele cu un pahar si se lasa la crescut 10 minute dupa care se prajesc in grasime incinsa.
Dupa scoaterea din cratita cu o seringa sterila plina cu gem incepeti sa le umpleti pe fiecare in parte si cu o sita presarati deasupra zahar praf cu vanilin.
                         
                                      Crema de zahar ars!!! 
Ingrediente:


Lapte 1.125l, oua 7 buc, zahar 10 linguri, zahar vanilat 3 pachete, zahar pentru ars 8 linguri, sare
Timp de preparare si complexitate:


1 ora, Complexitate Avansa
Mod de preparare crema de zahar ars:


Laptele in care s-a pus zaharul vanilat se fierbe incet.Se da deoparte si se acopera pentru a nu-si pierde aroma. Ouale sparte se pun intr-un vas cu zaharul si se bat bine.Se adauga laptele si sarea , amestecand tot timpul. Se ard 8 linguri de zahar intr-o cratita. Zaharul trebuie sa imbrace marginile.

Cand tot fundul si marginile sunt acoperite, se lasa sa stea 2-3 min. Se toarna compozitia . Se firbe acoperit, pe baia de apa , in cuptor ,30-40 min.,avand grija ca apa din vas sa fie inlocuita, pe masura ce scade, cu alta apa , tot fierbinte .Cratita in care se face crema trebuie sa fie cufundata 3/4 in apa.

Cand crema se desprinde de pe margini se poate scoate. Se lasa sa se raceasca.Dupa aceea se pune la gheata si se rastoarna inainte de a fi servita.
      
                              Cornulete fragede!!!

Ingrediente:


Faina 500 g, osanza 400 g, zahar pudra 100 g, oua 1 buc, drojdie de bere 50 g, dulceata sau gem 200 g, lapte 250 ml, sare
Timp de preparare si complexitate:


1 ora, Complexitate Medie
Mod de preparare cornulete fragede:


Osanza se da de doua ori prin masina de tocat. Se amesteca 300 g osanza cu 100 g faina. Din restul de osanza, faina, drojdie, lapte, un ou si sare se prepara o coca moale care se lasa sa creasca.

Dupa ce coca a crescut, se intinde cu sucitorul o foaie cu grosimea de circa 1 cm. Pe aceasta foaie se intinde amestecul de osanza cu faina. Foaia se impatureste in patru, se da la rece si se intinde din nou, repetandu-se toata operatia de patru ori, la intervale de 15 min.

Se taie apoi patrate, pe care se asaza cate o lingurita de dulceata sau gem. Se impaturesc patratele in forma de triunghi si se coc la un foc potrivit. Dupa ce s-au copt, se pudreaza cu zahar.
 
                                 Gogosi grecesti!!!
Ingrediente:


2 cani apa, 1/2 cana unt, sare, o cana faina, 3 oua, ulei pentru prajit, miere, scortisoara
Timp de preparare si complexitate:


30 minute, Complexitate Redusa
Mod de preparare gogosi grecesti:


Se pune la foc apa cu untul si sarea.
Cand incepe sa fiarba, se pune faina incet si se amesteca incontinu, pana se ingroasa.
Se da la o parte, se lasa cateva minute sa se raceasca, dupa care se adauga ouale, unul cate unul, amestecand incontinuu.

Intr-o tigaie se incinge uleiul si se incepe sa se puna cate o lingura plina din compozitie la prajit.
Se prajesc uniform la temperatura normala-medie-pana se fac aurii-maronii.

Se scot, se asaza pe platou, se pune miere deasupra si scortisoara.
Se servesc calde sau reci.
 
                                     Inghetata napolitana!!!
Ingrediente:


Oua 6 buc, zahar 350 g, lapte 1 l
Timp de preparare si complexitate:


30, Complexitate Redusa
Mod de preparare inghetata napolitana:


Se bat galbenusurile cu zaharul pana ce se fac crema.

Se adauga albusurile batute spuma si se toarna laptele incalzit putin cate putin, batandu-se mereu, la foc, pana se ingroasa.

Se da la gheata.
 
                              Inghetata de fructe!!!
Ingrediente:


iaurt 1 cutie mare, vin 1 pahar,rom sau coniac 1 lingurita, fructe strivite 300 g,foi de gelatina 2 buc
Timp de preparare si complexitate:


20 minute, Complexitate Redusa
Mod de preparare inghetata de fructe:


Se amesteca iaurtul cu vinul si zaharul, cu romul, fructele strivite si gelatina dizolvata.

Se pune in forme si se ingheata.